Boganbefalinger, oktober

02.10.17
Se hvad personalet har læst og anbefaler i denne måned.

 

 

Harens øjne af Martin Krogh Andersen, 2017

Barndomserindring om den sommer en 6-årig dreng bliver kørt langt væk til Vesterhavet og efterladt hos sin morfar, som han aldrig før har mødt.

Harens øjne er en fin fortælling om et begyndende venskab mellem en mindre dreng og hans bedstefar.
Bedstefaren lever et meget isoleret og tilbagetrukket liv, han konserveret dyr i sit værksted og trives bedst med sine egne rutiner.
Bogen bringer minder frem om den hyggelige lidt jordslåede lugt, som hang over min farmors hus, om kinaskak på en falmet og slidt plade og naturligvis om stikkelsbærgrød med fløde. Det bliver i den grad A Walk Down Memory Lane. Det er en lille og meget overkommelig bog. Den får min allerbedste sommeranbefaling.

/Karin

 

Ternet Ninja af Anders Matthesen, 2016

Aske har det lidt svært. Han er forfulgt af klassens bølle, Glenn, og hemmeligt forelsket i Jessica og har brug for lidt held. Det kan en ganske særlig fødselsdagsgave fra onkel Stewart måske gøre noget ved.

OBS! Lydbog: Selvom det egentlig er en børnebog, så er den bestemt et lyt værd – også som voksen. Det er nemlig Anders Matthesen selv, der har indtalt bogen. Undervejs tog historien mig tilbage til tiden, hvor jeg sad på bagerste række i biografen og så Terkel i Knibe. Det er samme humor, hvor Anders Matthesen -  som altid – også lige giver en kæk bemærkning til nutidens samfund og verdens karma. Så hvis du er vild med Onkel Stewart, og vil vide hvad der skete med Terkel, så kan det kun gå for langsomt med at låne Ternet Ninja. 

/Randi

 

Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood, 1985

Ikonisk fremtidsvision fortalt af en kvinde, der er "tjenerinde" i et nyopstået regime. Hun har mistet alt i sit tidligere liv og lever nu som potentiel leverandør af babyer til magthaverne i et dystopisk samfund.

”Tjenerindens fortælling ” er en grusom roman, der med nøgterne beskrivelser af et brutalt diktatur desværre fremstår skræmmende aktuel. USA er blevet forvandlet til et ultrareligiøst rædselsregime. Her har forurening, rovdrift på jordens ressourcer og radioaktive udslip resulteret i en dramatisk lav fertilitet, hvor fødedygtige kvinder reduceres til rugemaskiner for samfundets elite.
I en tid, hvor vi skræmmes af dræberklovne og forbløffes over flyvende superhelte, er det i denne roman de barske og realistiske hverdagsskildringer, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen på læseren. Bogen er ikke ny – faktisk er den skrevet helt tilbage i 1985. Men med dette års hitserie ”A Handmaid’s tale” og den danske nyoversættelse af ”Tjenerindens fortælling” er der blevet pustet nyt i liv i en sand klassiker.

/Katrine

 

Salatbibel af David Bez, 2015

260 opskrifter på salater og er inddelt efter årstider og har variationer alt efter, om man spiser kød og fisk, er vegetar eller veganer eller følger en raw-kostplan.

Jeg burde have læst denne bog for længe siden. David Bez gennemgår alt hvad du skal bruge af redskaber i et køkken, for at lave lækre salater og fikse udskæringer, han præsenterer råvarerne og han gør det på en letforståelig måde. Opskrifterne i bogen er nemme at følge, råvarerne er til at få fat i og salaterne er enkle og kan varieres i en uendelighed. Og så tager det ikke mere end 20 minutter at lave salaterne i bogen. Hvis man er slem til at lave de samme salater uge efter uge, er denne bog en gave. Den inspirerer én til at prøve nye variationer og sammensætninger, og så er der er ikke noget fanatisk over Davids forslag til vegetariske- og veganske salater.

/Pernille

 

Glemt af Lærke Egefjord, 2015

Efter længere tids stress og ubehagelig opførsel får lægen Daniel konstateret Alzheimers, og hans kone Annemette må træde til og overtage føringen. Men hvornår må man acceptere nederlag mod en uhelbredelig sygdom?

Virkelig velskrevet og rørende roman om Alzheimers sygdom. Bogen er opdelt i to dele - først får man historien fra Daniels synsvinkel og hans oplevelse af, hvordan det hele begynder at falde fra hinanden, og derefter fra Annemettes synsvinkel som den pårørende, der nægter at acceptere sin mands skæbne og ikke kan give slip. "Glemt" fænger fra side 1 og giver meget stof til eftertanke.

/Iben