Læseklubber

Kunne du tænke dig at være med i en læseklub? At mødes med andre og diskutere bøger? Så meld dig til én af de fire klubber og kom i gang.

 

Vi har på forhånd bestemt mødetidspunkt, emne og bøger, så det eneste du skal gøre er at melde dig til og læse bøgerne.

Læseklubberne er gratis og medlemmerne mødes på biblioteket en gang om måneden i cirka halvanden time. Vi indleder med en introduktion til klubbens tema og de praktiske detaljer, og I får den første bog udleveret. Herefter står medlemmerne selv for, hvordan møderne skal forløbe. Det er vigtigt, at I prøver at komme til så mange møder som muligt og så vidt muligt får læst bøgerne. Bibliotekaren sørger for, at næste bog altid er klar til mødet.

Møderne foregår på henholdsvis Aalestrup, Aars, Farsø og Løgstør bibliotek, og de foregår fra november 2017 til april 2018. 

Læseklubberne kræver mindst 5 tilmeldinger for at blive oprettet. Der kan max være 12 personer pr klub.

 

I efteråret 2017 opstartes Læseklubben Afrika på Aars Bibliotek. Vi vender tilbage efteråret 2018 med nye temaer og flere forskellige tidspunkter for afholdelse.

Har du spørgsmål vedrørende læseklubberne, kontakt  bibliotekar Iben Jakobsen ijak@vesthimmerland.dk 


Læseklubben Afrika

Store fortællinger som alle har udgangspunkt i Afrika. Både skrevet af afrikanske forfattere og andre nationaliteter.

Anden torsdag i måneden kl. 16-17.30 på Aars Bibliotek

Mødedatoer og bøger:
9/11 Introduktionsmøde – udlevering af første bog
14/12 For tæt på solen af Paula McLain
11/1 Vi skal have nye navne af NoViolet Bulawayo
8/2 Den hvide Masai af Corinne Hofmann
8/3 Americanah af Chimamanda Ngozi Adichie
12/4 Mit afrikanske liv - eventyr, kærlighed og elefanter af Daphne Sheldrick

 

 

Gode råd til læseklubber

Det kan være forskelligt hvilken form for diskussion, man vil lægge op til i en læseklub. Når man starter i en læseklub, skal man lige blive enige om formen og hvor meget, man vil gå i dybden. De fleste klubber er mest interesserede i en uformel tilgang til teksten, som ikke kræver det store analyseapparat. Det vil sige samtaler, der former sig som åbne diskussioner, hvor man sammenligner synspunkter og reaktioner på teksten og holder dem op mod hinanden og udvikler diskussionen derfra.

Alligevel kan det være en god idé at sætte nogle rammer op for, hvordan diskussionerne skal foregå. Nedenfor har vi samlet nogle gode råde både omkring mødeform, og hvordan man får en god diskussion i læseklubben. Det er kun råd, som man kan bruge eller lade være. Det vigtigste er, at I finder den form der passer lige netop jeres læseklub.

 

Mødeform

 • Husk det skal være sjovt!
 • Udpeg fx én til at være ordstyrer og evt lave et minioplæg om bogen/forfatteren. Vedkommende kan eventuelt sidde med et stykke papir, hvorpå talerrækken skrives op. Ordstyrerposten kan enten være den samme person hver gang, eller gå på omgang fra møde til møde.
 •  Det kan være en god ide at starte med en helt kort runde (2-5 minutter), hvor alle kommer med deres første indtryk af bogen. Man kan bringe en betragtning, et perspektiv eller et emne på banen, som man ønsker at diskutere. Det kan virke mere ”åbnende” for en god snak at prøve at formulere ”hvad har denne bog sagt mig, eller ikke sagt mig?” i stedet for at begynde med at ytre, om man synes bogen er god eller dårlig. Ens mening om bogens litterære kvaliteter, eller mangel på samme, skal nok komme frem under selve diskussionen.
 •  Respektér de andres læsning og synspunkter. Der er ingen ”rigtige” svar, meninger eller tolkninger, når man taler om litteratur. Det er desuden vigtig ikke at afbryde andre, når de taler, og respektere talerrækken.
 •  Tro ikke, at du skal komme til mødet med en færdigdannet mening om bogen – det er det, læseklubben er til for. Mange har oplevet at en bog, efter en god og konstruktiv snak, lige pludselig siger dem noget helt andet, end den gjorde før, og der er endda nogle, som får lyst til at læse den igen.
 •  Lav eventuelt et stykke forberedende arbejde med at læse anmeldelser/analyser af bogen og om forfatteren. Biblioteket hjælper gerne med at fremskaffe anmeldelser m.m.
 •  Man kan eventuelt afslutte med, at hver person helt kort præsenterer og anbefaler en anden bog, man har læst. På den måde bliver en læseklub mere end en snak om de enkelte værker, men et bredt litterært fællesskab som gør, at man kan gå endnu mere beriget hjem.

Diskussion

Forslag til spørgsmål I kan diskutere:

 • Hvad handler historien om? Diskutér bogens tema(er) eller problemstillinger.
 •  Hvem er hovedpersonerne? Hvad synes I om dem? Er de troværdige?
 •  Hvordan udfolder historien sig?
 •  Holder historien? Hænger bogen sammen?
 •  Hvad tror I, forfatteren prøver at sige med teksten? Har forfatteren et hovedbudskab? Trænger det igennem?
 •  Hvad synes I om sproget? Er bogen godt skrevet? Hvordan bruger forfatteren sproget? Kom eventuelt med eksempler.
 •  Ligner bogen andre bøger, I har læst?
 •  Har I læst andre bøger af samme forfatter og hvordan placerer bogen sig i forfatterskabet?

 

God fornøjelse!