Kvinde på en bænk der læser på en elektronisk tablet.

Boganbefalinger, september

01.09.22
Se hvad personalet har læst og anbefaler i denne måned

Mich Vraa og Jesper Bugge Kold er igen gået i kompagniskab, og har skrevet endnu en spændende og underholdende roman med 2. verdenskrig som tema.

Den 27-årige Dagmar Valgren bor i Danmark sammen med sine to små børn, hendes mand Poul har været forsvundet et år – hentet af Gestapo, efter at have medvirket i illegalt arbejde i modstandsbevægelsen. 
Dagmar vil finde sin mand og rejser med bus 474, en gammel hvidmalet rutebil, til kz-lejren syd for Hamborg. 
De tre dage i april 1945 som rejsen med den hvide bus varer, bliver begivenhedsrige og barske.

Turen med de ”Hvide busser” er historisk interessant, man følger tæt det humanitære arbejde med at få en stor del af de mange fanger fra koncentrationslejrene fragtet hjem. Det er virkelig spændende læsning, som læser bliver man hvirvlet ind i historiens vingesus og kommer med på en nervepirrende rejse.

En medrivende roman om krig, mod og kærlighed, der vil blive elsket af alle Matador-fans.

Har du lyst til at møde Mich Vraa, er det muligt 6.10.22 på Aars Bibliotek til et forfatterarrangement. Billetpris 50 kr. Se mere her: Foredrag med Mich Vraa.

/ Susanna

12-årige Violet Rue Kerrigan opdager, at hendes ældre brødre brutalt har tæsket en sort dreng til døde pga. hans hudfarve. Violet er i vildrede, for hvad skal hun gøre? Skal hun vælge loyaliteten til familien, beskytte sine brødre og ikke fortælle politiet, at det var hendes brødre, som slog drengen ihjel? Eller skal hun vælge at fortælle sandheden, så retfærdigheden kan ske fyldest? Violet vælger det sidste. Fra den dag er hun ikke længere hele familiens darling men bliver udstødt og sendt i eksil på et børnehjem. Hendes brødre bliver fængslet, og ingen i familien vil have noget med hende at gøre. De kalder hende for rotte og stikker, og derfra bliver Violets liv blot endnu værre. Det bliver en hård og ubehagelig opvækst, indtil hun som voksen igen står ansigt til ansigt med familien.

Carol Joyce Oates er en fremtrædende amerikansk forfatter med et stort forfatterskab bag sig – nogle år har hun skrevet en bog om året. Nogle anklager hende for at spytte bøgerne ud – mens andre nævner den 81 årige forfatter som kandidat til Nobelprisen.
Jeg blev fanget af ”Mit liv som Rotte” – om Violet Rue Kerrigan, der angiver sine brødre for et mord på en sort dreng – herefter forandres alt – Violet udstødes af familien og bliver sendt bort. Hun flytter ind ved sin moster og onkel, hvor hun aldrig føler sig tilpas. Op gennem ungdommen håber hun hele tiden, at hendes familie tager kontakt til hende og tilgiver hende. Men hun bliver tværtimod et offer for ikke bare en, men flere mænd – hun påtager sig offerrollen måske for at sone for sine tidligere handlinger. Hun betaler endda aflad overfor den sorte dræbte drengs familie.

Det er en barsk og mørk roman. Men Violet Rue er en fighter, der kæmper sig igennem livet i en verden med ”de stærkes ret”, racisme og kvindeundertrykkelse.

Læs bogen ”Mit liv som rotte”, og gå videre til den bemærkelsesvis korte roman ”Hævn, en kærlighedshistorie”.

/ Karin

Madeline Miller debuterede med romanen Achilleus' sang og slog benene væk under læseren med en episk genfortælling om invasionen af Troja, hvor synsvinklen var Achilles' bedste ven og elsker - prinsen Patroclus. Miller vævede på flotteste vis en kærlighedshistorie sammen med de store legender.

I Circe gør hun lidt af det samme. Hun tager et sagn, en legende, et navn vi kender (hende heksen fra Odysseus som forvandler mænd til svin) og fortæller hele historien - men nu fra Circes side. Datter af titanen Helios og havnymfen Perse, vokser hun op og føler sig altid udenfor og anderledes. Hun vender sig til sidst til mennesker og her opdager hun sin egen styrke - heksekundskab. Hun straffes for sine handlinger og bandlyses til en øde ø, hvor hun efter en grusom voldtægt fyldes af vrede og forvandler alle besætningsmedlemmer fra de skibe, der kommer til øen, til svin.

Circes historie er lang og spænder over tusinde af år, og hun har en finger med i adskillige kendte myter og legender. Odysesseus har en stor rolle, men der er også bl.a. havuhyret Scilla og minotauren på Kreta. Adskillige store titabner og Olympens guder dukker også op undervejs.

Det er velskrevet og fængende, men også lidt tung læsning, og man skal nok have lidt interesse og kendskab til den græske mytologi.

/ Iben
 

I seniorlandsbyen Coopers Chase mødes de fire venner Elizabeth, Joyce, Ibrahim og Ron hver torsdag og taler om uopklarede mordsager. Men da der faktisk bliver begået et mord i nærheden, kan gruppen ikke dy sig fra at være hjælpsomme overfor politibetjentene Donna og Chris.

Denne bog er den perfekte hyggemysterie/cozy-murder-mystery! Det er en utrolig britisk bog – på den bedste måde. Det er karaktererne som virkelig bærer historien, og deres venskab mellem hinanden og det lokale politi er utrolig morsomt.

Jeg vil varmt anbefale serien til alle der kan lide serier som Barnaby eller den danske serie Mysteriet i Genbrugsen af Anna Grue.  

/ Iben Marie