En kvinde sidder ved et bord med en kop og en åben bog

Boganbefalinger, november

01.11.21
Se hvad personalet har læst og anbefaler i denne måned

Længslen efter varme somre i Bella Italia fik mig til at læse Ferrantes fantastiske bog, om teenagepigen Giovanna der vokser op i 1990´ernes Napoli.

En dag overhører Giovanna en samtale mellem forældrene, der mener hun er blevet sløv, både i skolen og derhjemme. Moren giver puberteten skylden, men faren mener at datteren begynder at ligner den forhadte og grimme faster Vittoria. Men hvem er fasteren egentlig? Giovanna tager kontakt til den ukendte faster, der introducere hende til et miljø i Napolis fattigste kvarterer. Det bliver et både dragende og destruktivt bekendtskab. Et armbånd som fasteren gav Giovanna som spæd, spiller en væsentlig rolle og føjer hele tiden nye vinkler til historien, for hvad er løgn og hvad er sandhed om de voksnes løgnagtige liv.

Ferrante skriver fantastisk, let og indlevende, det er en roman der er svær at slippe – den komplekse familiehistorie og den skønne Giovanna rumsterer stadig i mit hoved, jeg håber på en fortsættelse. 5 stjerner herfra.

/ Susanna
 

Justice er en klassisk kostskole-mysterium bog. Vi følger pigen Justice, som begynder på den lidt deprimerende engelske pigeskole Highbury House efter at hendes mor dør. På skolen sker der de forventede forviklinger; hierarkiet mellem pigerne og konkurrencen om hvem der kan få de lækreste godter tilsendt hjemmefra. Men Justice er også vældig interesseret i mysterier, og da hun finder ud af at en stuepige er død på mystisk vis, begynder hun at undersøge sagen.

Justice er en super sej hovedperson og mysteriet i bogen er virkelig godt. Forfatteren Elly Griffith er mest kendt for hendes krimiserie til det voksne publikum med arkæologen Ruth Galloway - Dette er en børnebog, og er en rigtig god introduktion,til, hvad krimigenren kan, til det yngre publikum.

Oplagt til højtlæsning eller hvis du synes dit barn skal introduceres til din egen ynglings forfatter.

/ Iben Marie
 

Jeg elskede Daphnes person for hun er en herlig, smuk og stærk karakter selvom hun har sit at slås med. Man kan som læser nemt relatere til hende. Men Drue er også en person som har mange flere lag end man lige skulle tro og det gør bogen rigtig god. Pludselig vælter det op med mørke hemmeligheder og dramatik - og et mord - men så afslører jeg heller ikke mere.

Bogen er meget nem at læse - Jeg slugte godt 100 sider da jeg først gik i gang. Den kan dog godt virke lidt lang undervejs da den har mange flashbacks hvor Daphne tænker tilbage på de gode og de dårlige tider som Drues bedste veninde. Den er underholdende og alvorlig på samme tid. Så er du til chicklitt (og en lille smule krimi) så er denne bog helt bestemt noget for dig.

/ Nicole
 

Frank Herbert udgav DUNE tilbage i 1965 og lige siden har den haft en slags kultstatus inden for science fiction litteraturen. Den var storslået og nytænkende og noget helt særligt.⁠ Mens jeg i dag sagtens kan se hvorfor, så var jeg ikke selv særligt solgt på historien – et plot som mestendels er politik og magtdramaer krydret med "the Chosen One" profetier. ⁠

Året er 10.000 og noget. Ørkenplaneten Arrakis (også kaldet Dune) er den eneste planet i universet, hvor man kan finde det famøse "spice". Alle vil have magten over krydderplaneten, og desværre er den også beboet af kilometerlange sandorme og blåøjede hidsige indfødte.⁠⁠ Hovedpersonerne er Paul, den 15-årige søn af hertug Leto Atreides, og hans mor Jessica (en Bene Gesserit heks). Herudover får vi synsvinklen fra en håndfuld andre undervejs.⁠ ⁠

Umiddelbart var min holdning til historien er ligegyldigt skuldertræk. Jeg var så efterfølgende et smut i biografen og se den nye filmatisering (som kun er første halvdel af bogen) og WOW. Umådeligt smuk og fængende, dvælende fortælling. Pludselig forstår jeg historien og dens karakterer væsentligt bedre, og har en helt anden værdsættelse af historien.

Bogen fås kun digitalt på engelsk, men spørger du din lokale bibliotekar, bestiller vi meget gerne et eksemplar hjem til dig på dansk.

/ Iben