Januar 2020

Boganbefalinger, januar

02.01.20
Se hvad personalet har læst og anbefaler i denne måned.

Kate og Rosemary af Libby Page, 2019

Da den stille, unge journalist Kate skal skrive en artikel om et friluftsbad i London, møder hun den 86-årige Rosemary. De to kvinder knytter venskab og forenes i kampen om friluftsbadets bevaring.

Selvom sommerferien for længst er overstået, kan man drømme sig tilbage til sommer, sol og badevejr ved at læse romanen om Kate og Rosemary. Historien foregår i den lille bydel Brixton i London. Her ligger der et lille friluftsbad, som den 86 årige Rosemary har benyttet siden hun var en lille pige. Det var her hun og hendes søster lærte at svømme og det var her hun lærte sin elskede mand Georg at kende. George døde for 2 år siden, men Rosemary kommer der stadig hver dag, delt for at få rørt sin gamle krop, men også for at mindes de mange skønne år med George. Det er med stor sorg at hun erfarer, at stedet skal lukke. Friluftsbadet er i økonomiske vanskeligheder og kommunen har sat det til salg. Et ejendomsfirma byder på friluftsbadet – ikke for at drive det videre, men for at fylde det op med beton og bygge et nyt og moderne fitnesscenter der i stedet. 
Kate arbejder som journalist hos den lokale avis og får til opgave at skrive historien om friluftsbadet. Her møder hun den ældre kvinde Rosemary og alle de andre personer, der har tilknytning til friluftsbadet og området. Sammen går de ind i kampen om at bevare badet og Kate oplever et stort sammenhold i bydelen, knytter mange nye venskaber, får bugt med den ensomhed og de angstanfald, der plager hende. Det er også i sit arbejde med at redde Brixton Friluftsbad hun møder kærligheden. 
Romanen er Libby Page’s debutroman, men jeg vil sige, at den er helt på højde med andre lignende romaner af Cecilia Ahern og Jenny Colgan.

/ Pernille H

Film: Boyhood, 2015

Drengen Mason og hans søster Samantha vokser op hos deres fraskilte mor. Vi følger de tre på rejsen rundt i USA, fra Mason er 6 år - og frem til han som 18-årig flytter hjemmefra. Moderens uddannelse og forelskelser - og rejsen fra en alder til en ny - gennem 12 år. 

Boyhood er en fantastisk film – fra 2015 og derfor ikke ny – men så anderledes at den fortjener en anbefaling. Filmen følger en dreng fra han er 6 år til han er 18 år. Filmen er filmet over 12 år, så man følger den samme dreng og hans udvikling op gennem årene – det samme gælder de andre skuespillere vel at mærke.. 
Man fornemmer virkelig, at det er den ægte vare – ikke skuespillere, der sminkes ældre eller yngre.
Den giver et billede af en amerikansk familie og de genvordigheder, glæder, op og nedture, som den kommer igennem. Hovedpersonen Mason er omdrejningspunktet, der påvirkes af de voksnes mange valg i livet. Han spiller vildt godt – man fornemmer, at det ER hans liv.
Jeg har set filmen flere gange og ser hver gang noget nyt. Se den!

/ Karin

Frelseren af Jo Nesbø, 2006

Krimi. En ung pige voldtages på en sommerlejr. Tolv år senere likvideres en soldat i Frelsens Hær midt i Oslo. Vicekriminalkommissær Harry Hole indleder en eftersøgning for at finde frem til den navnløse lejemorder.

Jeg er nu i gang med min anden gennemlæsning af Harry Hole serien, da jeg gerne vil have de foregående bøger i frisk erindring inden jeg læser den nyest tilkomne; Kniv. Nu har jeg så afsluttet Frelseren (bind nr.5), og det er min favorit indtil videre. Efterhånden lærer man Harry Hole bedre at kende, hvor man følger hans kamp mod mordere og sin egen skygge; alkoholen. Og selvom man de fleste gange efterhånden forstår hans tankegang i opklaringen, så overrasker han stadig læseren.

/ Randi

Aftensmad: Valdemarsro: de skønneste livretter til hele familien af Ann-Christine Hellerup Brandt, 2019

Kogebog med retter fra bloggen Valdemarsro, hvor der er fokus på nem hverdagsmad. Med opskrifter på f.eks. supper, pastaretter, simreretter og saucer 

Valdemarsro er Danmarks mest besøgte madblog. Nu er det bedste fra bloggen samlet i denne skønne kogebog, og bogen kunne let gå hen at blive lige så populær som bloggen. Over 350 siders inspiration til nemme hverdagsretter - perfekt for alle os, der gerne vil have lækker og smagfuld mad, men ikke har tiden i køkkenet. Opskrifterne er lette at tilgå og ingredienserne kan købes i almindelige supermarkeder. Det her er en af de mest anvendelige kogebøger, jeg har haft i hænderne, og flere af opskrifterne indgår allerede som en fast del af madplanen. Og bedst af alt: Både den 2-årige og de voksne spiser med vellyst.

/ Mette N