Bibliotekarer Susanna, Karin, Jette og Peter

Boganbefalinger, februar

01.02.21
Se hvad personalet har læst og anbefaler i denne måned

Psykoanalytiker, Hannah Neumann ansættes som ny læge på sindssygehospitalet, Sølund i 1928. Hannah kommer fra en spændende stilling i Wien, hvor hun har været en del af kredsen omkring Sigmund Freud. Hannah er på mange måder en fremmed fugl og hun møder en på flere måder beslægtet sjæl i den unge sygeplejerske, Dagmar. De to kvinder indleder både et arbejdsfællesskab og et kærlighedsforhold, men det er svært for alvor at udrette noget på den mandsdominerede og stærkt hierarkiske arbejdsplads. Hannah og Dagmar forsøger desperate at stoppe de mange selvmord, der har præget hospitalet, men det er først da de får hjælp fra uventet kant, at de mystiske hændelser får mere fast form.

Bogen udspiller sig i 1928 på Nervesanatoriet Sølund – det er en lukket verden, hvor ikke alt tåler dagens lys. Jeg blev grebet både af kærlighedsforholdet mellem to af hovedpersonerne – et helt forbudt forhold, som kun praktiseres i det skjulte. Også bogens krimielement - de mystiske dødsfald fanges man af som læser. Bogen kunne sagtens omsættes til det hvide lærred. Jeg ville helt sikkert købe en billet.

/ Karin

 

Denne bog kan ikke få nok roser med på vejen. Den er FANTASTISK. Den er sjov, overraskende, tå krummende og fik mig endda til at tabe kæben et par gange undervejs. Jeg har skældt ud og været lidt ophidset et par gange undervejs . Alle personerne er så levende beskrevet og man finder hurtigt ud af hvem man kan lide og hvem man ikke kan – nogle er faktisk så godt beskrevet at vækker nogle meget store følelser i en mens man læser. Det er en fantastisk chick lit bog som handler om at finde sig selv, stå ved sig selv og sit eget værd, kærlighed, arv, venskab og meget mere. Den kan varmt anbefales, og den gør sig også godt som lydbog. 

/ Jette

 

(OBS denne anbefaling afslører/spoiler hændelser fra de tidligere bøger i serien)

”Enden på historien” er meget passende ende på den lange historie om det 20. århundrede, som Guillou startede med Brobyggerne der blev udgivet helt tilbage i 2011. Ligesom de to foregående bøger følger vi Eric Letang (familiens Lauritzens sorte får). Han kæmper sine kampe med det urimelige svenske retsvæsen som sædvanligt, men som en meget overraskende krølle på historien dukker Harald Lauritzen (familiens SS officer og endnu sortere får) pludseligt op af det blå. Han var ellers formodet død under anden verdenskrig og grundigt glemt af familien. Harald har familiens tabte ejendomsportefølje, der indeholder en meget omfattende mængde ejendomme i centrum af Berlin og Dresden. Disse ejendomme er potentielt mange millioner kroner værd i nutiden, hvis de vel at mærke kan få erstatning af den tyske stat. Familien, der altid har været uhyggelig glad for penge, øjner en chance for at få den tabte storhedstid tilbage.

Det er ikke den bedste bog i serien, men den ligger i top ti - og det er helt klart en spændende afslutning på historien og et must for enhver der har læst de øvrige bind.

/ Peter

 

Journalist og forfatter Jesper Stein har med denne udgivelse forladt krimi-serien om vicepolitikommissær Axel Steen. ”Rampen” er en romanbiografi, der handler om Jespers efterhånden temmelige komplicerede forhold til sine forældre. Jesper far er litterat, moderen sygeplejerske - og alt er fryd og gammen indtil den dag Jesper som teenager, finder sin far i armene på den 20-årige Gitte. Familieidyllen begynder at krakelere og skilsmissen er uundgåelig, tilbage i hjemmet er Jesper nu alene med sin fortvivlede og bitre mor, hvis adfærd er stærkt grænseoverskridende.

Det er gribende læsning, en af de bedste romanbiografier jeg længe har læst, man føler og græder med Jesper, men man morer sig også indimellem. Opvæksten i 70´ernes Aarhus er så fint og levende beskrevet og nem at relatere til. En fantastisk skrevet og medrivende fortælling… der når ud over rampen.

/ Susanna