Kvinde sidder i vindueskarm med bog og lille juletræ omgivet af farverig lyskæde

Boganbefalinger, december

01.12.21
Se hvad personalet har læst og anbefaler i denne måned

Urværk er endnu en finurlig og underfundig roman fra Ane Riel.

Gamle døve Alma bor alene i en lille flække, den tiltagende demens gør at hun er blevet mennesky og ensom. Hver aften inden Alma går til ro, går hun ind i stuen og trækker det smukke gamle bornholmerur op, i fuld overbevisning om, at hvis hun en dag glemmer det, vil både hendes og urets tid udrinde. Ingen kommer indenfor Almas dør, for trods den hullede hukommelse har hun en helt klar fornemmelse af ,at der er foregået hemmeligheder i huset, der ikke tåler dagens lys.

Mere skal der ikke afsløres her, men jeg kan godt love et par overraskelser undervejs. En fantastisk lille roman, der både indeholder kærlighed, tilgivelse og et drama man sent glemmer. 

/ Susanna

Gæstelisten af Lucy Foley er en vildt spændende thriller, der udspiller sig før, under og efter et bryllup på en vindblæst, lettere uhyggelig, lille ø ud for -et eller andet sted- i Irland.⁠ Vi følger skiftevist historien set fra perspektivet af bruden, brudens søster, en gæst, forloveren samt øens ejer, der også har en rolle som en slags wedding planner.⁠

⁠Historien væver sig ind og ud af tid og sted, og vi bliver snart klar over at der er sket noget forfærdeligt men hvad? Alle har mørke hemmeligheder, og intet kan få det frem i lyset som en løssluppen stemning og en masse alkohol.⁠

⁠Jeg er meget imponeret over bogen her, og jeg elsker hvordan Foley fletter historierne ind i hinanden. Jeg lyttede til den og må indrømme, jeg flere gange rendte rundt med bogen i ørerne på de mærkeligste tidspunkter, fordi jeg slet ikke kunne slippe den.⁠

/ Iben

I denne roman fortælles videnskabskvinden Inge Lehmanns stort set ufortalte historie. Inge Lehmann er en af Danmarks mest betydningsfulde forskere, og blev med sin opdagelse af jordklodens indre kerne i mange år overset og forbigået af særligt det danske videnskabelige miljø. I denne biografiske roman kommer vi nært ind på livet af Lehmann, hendes op og nedture, hendes frustrationer, hendes glæder helt fra barnsben og til hendes død i 1992. Lotte Kaa Andersen må have gjort et fænomenalt researcharbejde for både at forstå mennesket ”Inge Lehmann” og hendes komplekse forskning, for at kunne skrive denne rørende og nysgerrighedsvækkende fortælling.

Den inderste kerne er en fortælling om at være anderledes, om kvindehistorien og ligestilling i 1900-tallet, om at kæmpe og stå fast på det, man ved, er rigtigt, om familie- og særligt søskendeforhold, og om en enestående kvinde, der i høj grad satte sit aftryk på den verden, vi lever i.

Bogen kan også anbefales som lydbog, der er indtalt af Iben Hjejle. Hjejle spillede rollen som Inge Lehmann i forestillingen ”Jordens indre” på Folketeatret tilbage i 2019, og hun indtaler bogen med en indlevelse, der får bogen til at glide lige gennem øregangene og ned i hjertet.

/ Signe