En kvinde der læser i en lænestol med en kop kaffe ved siden af - set ovenfra

Novellesamlinger

24.01.22
Læs med her hvorfor bibliotekaren Karin mener du skal kaste dig ud i en novelle

" At læse en novelle er som at spise et stykke fyldt chokolade: oplevelsen er intens og øjeblikkelig, - og eftersmagen varer længe. "

25 korte, minimalistiske noveller - bogen er på 137 sider.

Forfatteren, som er født i 1978, har gået på Forfatterskolen - Han er også uddannet bådebygger, og den håndværksmæssige interesse og baggrund skinner klart igennem i de 25 korte tekster.

Flere af novellerne er skrevet på togstrækninger til og fra København. Det er nemt at forestille sig, hvordan han ved at iagttage de andre passagerer er blevet inspireret til at skrive deres historie.
 

Blandt Tove Ditlevsens noveller findes noget af det allerbedste, hun har skrevet, heriblandt novellen En æggesnaps.

Stilfærdigt graver hun i menneskers daglige liv med sit karakteristiske smukke, enkle sprog. Hun skriver om kvinders grå afhængighed af ægtemænd, om børns behagesyge for at få lidt kærlighed men især om den angst, som sniger sig ind i livet og lammer det totalt. Hun voksede op på Vesterbro – der var stor arbejdsløshed, og mange var fattige – tiden var 20’erne og 30’erne. Barndommen bar hun med sig – hun talte ofte de svages sag og var loyal overfor det hun kom fra.
 

Bogen rummer 15 små historier, som med både humor og smerte kredser om en række skårede eksistenser og deres gebærden i hverdagslivet. Flere er skrevet i en erindringens form, hvor en fortæller ser tilbage på en periode af sit liv for at komme overens med svigt eller tab.

Jeg er særligt helt vild med novellen ”Gensidig aflivning”, der handler om en mand, der står i skovbrynet og betragter sin ven, der går rundt på gårdspladsen med sin hund.

Læseren kan ikke stå på sine flade fødder og få det fulde udbytte af denne velskrevne og symbolmættede novellesamling. Hun skal ind imellem stå lidt på tæer og tænke sig om en ekstra gang

Dette er en novellesamling med 15 noveller – 139 sider – den er også meget fin. Der er historier om rapserier, historier om tab af minder eller venskab – at være flere steder i livet.

Novellen ”Lasagne” om tabet af et venskab – et akavet møde mellem 2 barndomsvenner over en gang Lasagne – der serveres i et i rigtigt parcelhuskvarter – lang fra ungdomslivet. ”Jeg ringer fordi” handler om en telefonsælger, der forsøger at sælge forsikring til en døende kvinde på et hospice. Den er grostsk, tåkrummende og helt uimodståelig. Læs den med et smil på læben. 
 

En lille samling af tre noveller om skrøbelige og skæve eksistenser. Om at gøre et hjerteskærende forsøg på at være en god mor, en god far og en god storesøster. Centralt står kærlighed og medmenneskelighed. Når alt er mest håbløst, findes der måske alligevel en hjælpende hånd derude. Tre små noveller om hjælpsomhed, håb og kærlighed. For en bred målgruppe, både novellelæsere, men er også guf for læsekredsen.

I "Vi kan ikke hjælpe alle", møder vi den unge alenemor, der er på vej hjem i kulden med sin 5-årige datter Alexa. De har 60 kr. at leve for hele weekenden.  Det er en hjerteskærende historie – den bedste jeg længe har læst.
 

Hvordan er det at være voksen? Lige der mellem ungdommen og alderdommen.

Det kommer denne samling af fortællinger, præsenteret som monologer, med nogle af svarene på. Til dem med interesse i ny nordisk litteratur og mere specifikt til dem, der gerne vil have et indblik i, hvad det vil sige at være voksen - på godt og ondt.

Herunder finder du et yderligere udvalg af novellesamlinger:

Materialer