Tour de france - manden i den gule trøje og tilskuere langs vejen

Den litterære Tour de France

25.06.21
Fra etape 1 i Bretagne til etape 21 i Paris. Rundt i Frankrig, men ikke nødvendigvis på cykel.

Der er mange, der hver år står ved en fransk landevej og vinker med det danske flag mens cykelrytterne tordner forbi. Dog må de fleste i år nøjes med fjernsynet og diverse franske caféer.

Jeg er helt med på både de franske caféer og Frankrig generelt, men stiller mig lidt mere tvivlende over for cykelløb. Men lige som cykelløbsentusiasterne kommer jeg nok ikke til Frankrig i år. Har du det lige som os, kan du måske finde trøst i dette brede udvalg af bøger, der på en eller anden måde relaterer sig til de dele af Frankrig, som Touren kommer igennem.

 

Bretagne

De første fire etaper køres i det smukke Bretagne med Frankrigts længste kystlinje, stolte traditioner og lækker mad. Her er bautasten, kæmpehøje og stenrækker og vi kender nok alle en snu lille galler, som kom netop fra dette område. 

Pays de la Loire

Mange besøger Pays de la Loire for de smukke slotte og de gode vandreruter, men egnen er nok mest kendt for det verdensberømte Le Mans løb.

Den femte etape køres som enkeltstart fra Change til Laval Espace Mayenne og hvad er så mere passende end at nøjes med en enkelt titel herfra.

Centre-Val de Loire, Bourgogne-Franche-Comté og Auvergne-Rhône-Alpes

På etape seks i Centre-Val de Loire ser vi stadig mange gamle slotte og man kan i de gamle middelalderbyer forestille sig Jeanne d'Arc omgivet af sine tropper.

Men på etape syv når vi ind i Bourgogne-Franche-Cometé og begynder at kunne se vinmarker så langt øjet rækker, så vin og selvfølgelig god mad vil fylde på denne etape.

Etape otte giver os stadig vinmarker, men vi kommer hurtigt op i bjergene og starter på de første deciderede bjergetaper, inden vi igen kan spare benmusklerne lidt på etape ti mellem Albertville og Valence.

Languedoc-Roussillon

Vi stikker lige forhjulet tilbage til Auvergne-Rhône-Alpes og starter dagens etape i Saint-Paul-Trois-Chateaux, hvorefter vi kører ind Languedoc-Roussillon, hvor de næste seks etaper skal køres. Det givver os rigelig tid til at se os om i den smukke egn, med de mange middelalderslotte og -byer.

Det er også her vi finder nogle af de bedst bevarede minder fra romertiden, bl.a. akvædukten Pont du Gard nord for Nimes og amfiteatret i Nimes. Tag jer god tid og nyd gerne et glas af egnes vin.

Aguitaine-Limousin Poitou-Charentes

Så bevæger vi os ind i den sidste egn inden vi vender næsen mod Paris og afslutningen. Vi kan mærke utålmodigheden efter at nå Champs Elysees og det vrimler ikke med litteratur, som kan opholde os undervejs. Vi skynder os derfor, måske lidt for hurtigt, gennem denne smukke egn med 30 af Frankrigs smukkeste landsbyer og de fantastiske marskområder.