Boganbefalinger marts

Boganbefalinger, marts

02.03.20
Se hvad personalet har læst og anbefaler i denne måned.

500 fotos, sort-hvide og i farver, primært fra Danmark, af situationer fra arbejdsliv, politik, krig, kultur, mode, sport, fritid og landskaber. Billederne er ikke inddelt efter tid eller emner, men ofte er to billeder stillet over for hinanden, så de spiller sammen over tid eller emne

Godt han nåede det…  Palle Fogtdal døde i sep. 2019, men inden da nåede han at udgive denne fantastiske bog.
I alt 500 billeder er valgt ud – nogle meget kendte pressefotos – andre mere ukendte men ikke mindre sigende. Billederne sætter tankerne i gang – både mht den begivenhed, der ligger bag – eller motivet i sig selv.
I min pure ungdom var jeg med i en fotoklub, og min interesse er aldrig forsvundet, så bogen er en åbenbaring for mig. Jeg låner bøger, køber dem IKKE, men denne måtte jeg have på mit coffee table.
Lån den og kom ind i en større verden.

/ Karin

Nygifte Jack og Grace er det perfekte, misundelsesværdige par, som elsker hinanden og tilsyneladende har alt, hvad man kan ønske sig. Men hvorfor kan man aldrig komme til at møde Grace alene - og er Jack ikke lige lovlig kontrollerende?

Dette er ikke en bog man skal læse inden sengetid. Bogen starter med fortællingen om det perfekte ægteskab mellem det nygifte par Jack og Grace. Men ikke alt er, som det ser ud. Jack viser sig at være psykopat og mestrer på snedig vis at styre både sin egen og Graces tilværelse, så den udefra ser perfekt ud. De bor i et stort smukt hus De har været gift et års tid, men opfører sig stadig som nygifte og nyforelskede. Alt er perfekt i deres liv. Jack er en dygtig advokat, som aldrig har tabt en sag. Grace går hjemme og er tilsyneladende den perfekte husmor, som ikke har brug for andet end sin elskede mand. Udover Jack, er det vigtigste i Graces liv, hendes søster Millie som har Downs Syndrom. Millie bor i øjeblikket på en skole, men snart skal hun hjem og bo i kærlige omgivelser hos sin søster og svoger. Grace og Jack kommer jævnligt uden for hjemmets fire vægge for bl.a. at være sammen med naboerne og Graces søster, teenageren Millie. Ingen i omgangskredsen undrer sig åbenbart over, at Grace aldrig tager telefonen eller aldrig kan mødes til en kop kaffe. Eller hvorfor hun tilsyneladende aldrig tager noget med sig, når hun går hjemmefra. Og hvorfor er alle vinduerne i stueetagen sikret med metalskodder? Ingen opdager tilsyneladende, at når de er udenfor huset, er Grace som en fange på ledsaget og stærkt overvåget udgang. ”Bag lukkede døre” er næsten uudholdelig spændende, og det fungerer utrolig godt, at historien fortælles i både før og nu kapitler, der langsomt nærmer sig hinanden i tid. Man føler med Grace, fra hun som lykkelig nygift undrer sig over sin mands opførsel, til hun i ubeskrivelig rædsel indser, hvad hun har indladt sig på. 
Der gik et stykke tid, inden det gik op for mig, hvor gennemført ond og mørk historien er, og bogen har gjort et stort indtryk på mig.

/ Pernille H

Roman om Nora fra Henrik Ibsens drama "Et dukkehjem". Hvem er hun egentlig, og hvordan har hendes barndom og ungdom været? Hvilke forestillinger gør hun sig om sit liv og sit ægteskab? Og hvad får Nora til i 1879 at tage det drastiske skridt at forlade sin mand?

Når man som jeg lige har læst Omars ”Skyggedanseren” er det lidt af et antiklimaks at læse Pryds Helles ”Nora”. Nora er en gendigtning/nyfortolkning af Ibsens ”Et dukkehjem”, hvor Nora, med en nutidig og kvindelig forfatters øjne, bliver til en kvinde af kød og blod, let af forholde sig til og identificere sig med for en nutidig og kvindelig læser! Og dog ... for man sidder tilbage med et ”er det virkelig kun 140 år siden, at kvindens vilje helt og holdent 
sad i farens eller ægtemandens bukselomme?” Nok bliver Nora ikke pint på samme måde, som kvinderne i Omars bøger, men hun bliver holdt nede, undertrykt, overladt til kun at kunne det hun må, for sin far/mand, og intet andet. Og det forbudte hun så gør alligevel må hun holde godt skjult, - så længe det går i hvert fald. 

Pryds Helle har forholdt sig tro mod Ibsens Nora og hendes endelige oprør, men har fyldt baggrund og tanker på, så vi kan forholde os til hende, i forhold til den verden, der blandt andet er et resultat af det oprør, som for litteraturens vedkommende begyndte med Det moderne gennembrud. Jeg måtte lige genlæse Ibsen og historien om forfatteren Laura Kieler, der er Ibsens inspiration til Nora, og sad tilbage med en ubehagelig følelse af, at nok påviste Ibsen skævheder i kvinders forhold, men han var sådan set ikke selv bleg for at ”misbruge” Kieler til eget formål.

Og til allersidst: Jeg vil egentligt gerne vide hvordan det gik med Nora, efter at hun gik ud i den store verden og sit eget liv??? Kan vi få en fortsættelse?

/ Elin
 

Udvalg af psykologiprofessoren Svend Brinmanns (f. 1975) tanker om vigtigheden af at turde sige fra og hvordan man som et menneske med integritet og værdighed skal kunne sige nej

Svend Brinkmann har kogt sine populære bøger ned til en fin lille bouillonterning i form af bogen ”Om nej”. Baseret på bøgerne ”stå fast”, ”gå glip” og ”ståsteder” får man Brinkmanns vigtigste pointer om at stå fast, tage nej-hatten på og sige nej til selvudviklingsræset.
Bogen er perfekt til pendlere i bus og tog, da den lille størrelse gør den nem at have med i tasken, og samtidig er der masser af stof til eftertanke. Jeg vil anbefale bogen til alle, der er nysgerrige på samfundet og menneskers adfærd. 

/ Annesophie