Kvindes silhuet siddende i vindueskarm med en bog i skødet

Boganbefalinger, juni

01.06.22
Se hvad personalet har læst og anbefaler denne måned

Kort og Godt-serien er en række fagbøger, skrevet af eksperter på området, der skærer ind til benet og giver et overblik over emnet. Det er alt fra psykologi, pædagogik, sundhed, sociale bevægelser som METOO og et fokus på det gode liv. Der er ca. 40 titler i serien nu med flere bind undervejs.

Jeg har ind til videre læst de ovenstående tre bøger og fandt dem alle overskuelige og lette at gå til.

Bøger kan både bruges til opgaveskrivning, men jeg vil også anbefale dem som et rigtig spændende udgangspunkt til at dykke ned i forskellige emner, der kan virke store og uoverskuelige.

/ Iben Marie
 

Argentinske Pedro Mairal har skrevet en ganske kort roman, der rummer en stor fortælling om noget så banalt som utroskab og ønsket efter noget 'mere'.

Bogen er en en jeg-fortælling om den knap så succesfulde forfatter Lucas, der skal til Uruguay for at hente forskudet for en bog, og han får flere penge udbetalt i Uruguay end i Buenos Aires (det har noget med kursen at gøre). Derhjemme har han konen Catalina som forsørger ham og som han mistænker for at have en affære, samt deres unge søn. I Uruguay har han fantasien om den sexede Guerra som han mødte år tilbage og sidenhen ikke helt har formået at have en affære med - men nu skal det være! 

Lucas er mildest talt en kæmpe klovn, og bogen sovser rundt i noget melodrama midlife crisis angst og hans overbevisning om, at han er den alting drejer sig om. Det er lidt tungt skrevet, da Lucas ofte kaster sig ud i en noget nær uendelig talestrøm (om sig selv, naturligvis), så man skal holde tungen lige i munden for at følge med - men det er interessant at se så tydeligt ind på et liv og de valg, han tager og det vås, han bilder sig selv ind.

/ Iben

Jeg har siden nytår fået en ny last, hvilket jo er det modsatte af et nytårsfortsætte. Min last hedder Jack Reacher. Jeg havde da set de to første Reacher film med Tom Cruise og tænkt at de var ok, men så kom Reacher serien i starten af Februar. Fantastisk serie – hvilket min logik omsatte til, at så må bøgene også være fantastiske. 

Det er de som sådan også, jeg tror dog måske det har været en fejl at lytte til dem alle sammen i rækkefølge, uden at lytte til andet. Man opdager hurtigt at bøgerne er opbygget ret ens, og man ved ca. hvornår Reacher løser mysteriet (og fordi det er en serie, ved man også at han overlever, når det ellers ser skidt ud for ham).

Det sagt, så er der selvfølgelig en grund til, at jeg på ca. tre måneder har lyttet 25 bøger, af samme forfatter om samme hovedperson. Det er altså glimrende underholdning og så er bøgerne helt perfekte som lydbøger. Oplæseren har en behagelig stemme - det er jo altid godt - men hvad vigtigere er, man kan godt zone lidt ud og stadig følge med 10 minutter senere.

Jeg kan varmt anbefale hele bogserien, jeg kan også varmt anbefale at lytte den fra start af og i kronologisk rækkefølge (når nu du alligevel har tænkt dig at bruge 250 timer på projektet). Filmene er ikke noget at skrive hjem om, men hvis du har Amazon Prime Video kan jeg virkeligt anbefale at se TV-serien.

Du finder samtlige oversatte titler i serien her, de findes både som fysisk bog samt ebog og lydbog.

/ Peter