Anbefalinger - juli 2019

Boganbefalinger, juli

01.07.19
Se hvad personalet har læst og anbefaler i denne måned.

Blomstrende syrener af Martha Hall Kelly, 2018
Blomstrende syrener af Martha Hall Kelly, 2018

Tre kvinder oplever grusomme ting under 2. verdenskrig. I koncentrationslejren Ravensbrück bruger den tyske læge Herta raske kvinder som forsøgskaniner. Polske Kasia overlever operationen med ar på krop og sjæl. Carolines indsats i velgørende organisationer bringer nogle af "forsøgskaninerne" til USA i 1950'erne.

Jeg har i en periode haft svært ved de tykke romaner, men denne er en undtagelse. Det er en fængslende bog om 3 vidt forskellige kvinder. Bogen er ganske vist ikke 100 % realistisk, men jeg var godt underholdt, og spændingen i bogen blev bevaret til det sidste.  Jeg anbefaler den til de læsere, der kan klare at læse bøger om alvorlige emner – en del af bogen foregår i en kz-lejr.

/ Karin


Hvis du var min af Melanie Harlow, 2019
Hvis du var min af Melanie Harlow, 2019

Claire har endnu ikke fundet sig en kæreste, men hun nægter komme alene til endnu et bryllup. Derfor lejer hun den lækre Theo som date. De kan bare ikke rigtigt slippe hinanden bagefter.

Claire er blevet inviteret til en kollegas bryllup. For at undgå at komme til at sidde ved single-bordet er hun nødt til at finde en kæreste inden. Det er svært, for hun har kun kort tid og egnede mænd hænger ikke på træerne. En aften, i selskab med en flaske rødvin, beslutter Claire sig for at finde en ”bryllups-date” via hjemmesiden Hotties4hire. Hun opretter en profil og næsten med det samme er der svar tilbage. Via Hotties4hire møder hun Theo, som er flot og charmerende. Hun tager ham med til sin kollegas bryllup og ingen aner uråd. Alle er kun glade på Claires vegne, at hun lang om længe har fundet sig en kæreste. Claire hyrede ham kun for en aften, så hun ikke ville være nødt til at sidde alene ved singlebordet til et bryllup. De skulle bare lade som om. Det var ikke meningen, at han skulle kysse hende. Og det var ikke meningen, at de skulle tilbringe natten sammen. En nat blev til en weekend. Selvom det ikke er hensigten og slet ikke særligt praktisk, får Claire naturligvis følelser for Theo. Følelser, forviklinger, svære valg, forvirring, sex og masser af kærlighed og gode veninder – bogen rummer det hele og er helt sikkert læsværdig på en sommerdag.

/ Pernille H


Alene i Berlin af Hans Fallada, 2012
Alene i Berlin af Hans Fallada, 2012

Ægteparret Quangel fra Berlin mister deres søn i 2. verdenskrig, og det gør dem kritiske over for nazismen. De begynder at distribuere postkort imod regimet og krigen. Inden længe bliver de jaget af Gestapo, og det bliver hurtigt kattens leg med musen. Romanen er baseret på virkelige hændelser

Der var ikke mange der turde gøre modstand mod naziregimet, mest kendt er nok gruppen Weiße Rose. Men andre som ægteparret Hemple gjorde også modstand på deres egen måde. Første gang jeg overhovedet hørte om den tyske modstand, var på museet for den tyske modstandsbevægelse i Berlin. Hans Fallands roman giver liv til beretningen om ægteparret Hempel, der i bogen er omdøbt til ”Quangel”.  Det er et kapitel i historien som man (jeg) ellers ikke havde hørt meget til, men som er utroligt vigtigt og som rørte mig meget dybt. Jeg fik en hel anden forståelse for, hvordan et totalitært regime kan få grobund i et ellers normalt samfund – og måske især, hvor svært det kan være, at gøre modstand imod det. Bogen er spændende og smukt skrevet - den uredigerede udgave, som den danske udgave er oversat efter, giver en råt for usødet indsigt i to forældres umulige, men dog ukuelige, kamp mod overmagten.

/ Peter


Gør ikke skade af Henry Marsh, 2016
Gør ikke skade af Henry Marsh, 2016

Biografi. Hjernekirugen Henry Marsh (f. 1950) fortæller om sine tanker og holdninger til sit arbejde, sundhedsvæsenet og de etiske og eksistentielle spørgsmål, der er en del af erhvervet.

En super spændende og interessant biografi, der giver masser af indsigt i både hjernekirurgi og sundhedsvæsenet generelt.  Bogen bliver aldrig tør eller kedelig, og alt er forklaret i et forståeligt sprog - man skal med andre ord ikke være læge for at kunne nyde denne bog. Det er spændende at høre om de mange forskellige patienter og deres operationer, og man føler med Marsh i hans stigende frustration mod et sundhedsvæsen, der presser flere og flere regler ned over ham, hvoraf mange hæmmer hans arbejde. Man lærer som sådan ikke meget om manden Marsh, men man lærer en masse om kirurgen og hans arbejde, heriblandt også hans ture til Ukraine.

/ Iben