Boganbefalinger, december

02.12.19
Se hvad personalet har læst og anbefaler i denne måned.

 

Lev for det halve af Nanna Hyldgaard Hansen, 2019
Lev for det halve af Nanna Hyldgaard Hansen, 2019

”Lev for det halve - og få familieliv, forbrug og arbejde i balance” - Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det kan faktisk lade sig gøre, at skære så meget ned på sine udgifter, at man kan arbejde på deltid, få mere tid til familien og stadig blive boende hvor man gør. 
Nannas bog tager udgangspunkt i en familie med far, mor og to mindre børn, men mange af rådene kan følges, selvom man ikke lige passer i den kategori. Man vælger bare dem, der passer til ens egen situation. 
Både Nanna og hendes mand har oplevet at have karrierejobs, gå ned med stress, have børn der var syge på skift, selv være syge hele tiden og ikke kunne få en dagligdag til at hænge sammen. De besluttede derfor at undersøge hvor lidt man kunne arbejde og stadig opretholde en fornuftig hverdag uden at mangle noget. I bogen starter Nanna med at se på deres indkøbs- og madvaner. Her er der mange penge at spare, både ved at købe ind online, men også ved at benytte forskellige ”stop madspild-ordninger”. Der er forslag til penge at spare på frisør, ferier, fitness, apps, tv, rengøring, tøj, forsikringer og gaver. 
Nanna og hendes familie har valgt at blive boende i deres rækkehus med de udgifter der er til el, vand og varme. De valgte til gengæld at sælge bilen, da de sagtens kan cykle eller komme rundt med offentlig transport. 
Nanna og hendes familie opnåede at skære udgifterne så meget ned, at de kan leve for det halve af hvad de plejede. Det afhænger selvfølgelig af indtægter og udgifter, hvor meget man kan undvære. Men jeg tænker at øvelsen i hvert fald er meget sund. 

Bogen er god inspiration til hvordan man kan leve mere bæredygtigt, hvordan man kan tage mere vare på sig selv og få mere tid til familien, sig selv og de ting, der betyder mest.

Du kan høre endnu mere om Nannas omlægning og hvordan du selv kan spare ved at deltage i vores foredrag den 23. januar 2020, hvor Nanna besøger Aalestrup bibliotek kl 19! Billetterne koster 50 kr. og kan købes på himmerlandsbilletten.dk – læs mere her

/ Pernille H


Jeg er gråhvid af Bjørn Rasmussen, 2018
Jeg er gråhvid af Bjørn Rasmussen, 2018

Fortælleren Bjørn er i starten af 30'erne, hvor man formodes at have styr på sit liv. Det har han langt fra, og i en række korte dagbogsnotater og indre tankespor får læseren et indblik i et moderne menneskes svære og kaotiske liv.

Indrømmet! Jeg er ret vild med Bjørn Rasmussens bøger – og denne er ingen undtagelse. Kender man ikke til Bjørn Rasmussens forfatterskab, vil et første håndsindtryk sandsynligvis være, at det er en lidt underlig stil og fortælling. Og ganske rigtigt er både sprog og form ret eksperimenterende.
Bjørn er gift med Jacob. Jacob vil gerne være far og har snakket med en veninde, Maren, om at få barn sammen. Bjørn indvilliger i projektet og vil på den måde blive en slags papfar til barnet. Bjørn kæmper dog med et alkoholmisbrug, som han bliver nødt til at gøre op med. Hans dagbogsnotater begynder således, da han går i gang med antabussen. Og det bliver på mange måder en oplevelse i følelsernes vold – både for Bjørn og for læseren.
Kan man lide eller har man mod på den mere eksperimenterende stil, så er denne bog, der tager emner op som køn, identitet, normer, psykisk sygdom og alkoholmisbrug et ganske godt bud. Jeg kan desuden anbefale Bjørn Rasmussens første bog og min absolutte favorit ’Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet’, som kan findes digitalt på eReolen.

/ Lene


De sidste øboer af Christina Vorre, 2019

Et unikt indblik i ølivet både set i historisk perspektiv, men også med nutidige øjne, et liv der måske ikke eksisterer om ganske få årtier. Her tales der med de lokale øboere, som beskriver livet og mulighederne, eller manglen på samme.

En ikke mindre end fantastisk bog – den er meget lækker – flotte billeder og flot format, selv om læsning i sengen er gjort vanskeligt.
Der er en fin beskrivelse af 10 øer, både hvad angår natur og historie – og det personlige møde med de sidste øboere – bogen kunne være skrevet af Søren Ryge. Christina Vorre formår at komme helt ind bag facaden af de mennesker, som hun har mødt.
Læs den og nyd den!

/ Karin


Detroit – become human (PlayStation 4-spil)
Detroit – become human (PlayStation 4-spil)

Adventurespil. Detroit, 2038. Følg tre androider gennem hver deres spændende og følelsesmæssige rejse fra kold robot til empatisk individ. Dine valg har inflydelse på de tre androiders skæbne

Den franske spiludvikler Quantic Dream står bag fantastiske spil som Beyond two souls og Heavy rain (måske det bedste spil, jeg nogensinde har spillet). Derfor var mine forventninger til Detroit – become human tårnhøje, og jeg blev ikke skuffet.
Spillet byder på tankevækkende sci-fi, fortryllende flot grafik, samt naturligt og medrivende stemmeskuespil. Vi befinder os i storbyen Detroit i år 2038, hvor det at eje en robot tilsyneladende er lige så almindeligt, som det i dag er at eje en smartphone. 
Man spiller som tre forskellige robotter, eller androider som de kaldes i spillet, som gennem historien udvikler sig og bliver mere og mere menneskelige. Hvert valg, man som spiller træffer, har afgørende betydning og kan ændre handlingens gang – og potentielt slå de tre hovedpersoner ihjel. 
Spillet er relativt hurtigt at gennemføre, og det eneste negative er, at spillet er så godt, at jeg gerne vil have mere af det.

/ Annesophie