Personalet anbefaler

Boganbefalinger, april

01.04.19
Se hvad personalet har læst og anbefaler i denne måned.

 

1Q84 trilogien
1Q84-trilogien af Haruki Murakami, 2011-2012

Aomame er en 30-årig smart pige, uddannet kampsportsinstruktør, men arbejder p.t. som lejemorder. Tengo er matematiklærer med forfatterdrømme. Han skal omskrive en sær 17-årig piges sære historie. Begge hovedfigurer oplever, at deres virkelighed forvrides let, hvad påvirker deres virkelighed?

Jeg har en regel: Hvis en bog ikke fanger min interesse inden for tre kapitler, lægger jeg den fra mig igen. Der er simpelthen for mange gode bøger i verden til at bruge sin tid på de kedelige af slagsen. Men jeg var solgt til 1Q84-trilogien fra første side. For selvom spændingen og universet langsomt bygges op, er der noget særligt ved forfatterens måde at fortælle historien. Den er enkel og alligevel fuld af underfundige detaljer og af hovedpersonernes skæve observationer. 
Jeg slugte denne trilogi råt. Man bliver hurtigt trukket med de to hovedpersoner Tengo og Aomame ind i fortællingens univers. Der er spænding og overraskelser, men det er forfatterens måde at fortælle på, der gjorde, at jeg ikke kunne slippe historien.
Jeg har læst bøgerne med ørerne, og jeg er ret vild med indlæsningen af de tre bøger som lydbøger. Lydbøgerne ligger gratis tilgængelige på eReolen – lige til at gå i gang med. 

/ Annesophie


Smaragdsliberen af Anne-Cathrine Riebnitzsky, 2018
Smaragdsliberen af Anne-Cathrine Riebnitzsky, 2018

Jødedom, islam, kristendom og ateisme mødes i historien om smaragdsliberen Pierre, der har en nærdødsoplevelse. Hans datter Zara er kunsthistoriker på en farlig rejse i Georgien og hans bedste ven frygter for sit radikaliserede barnebarn. En overskuelig roman med fine personskildringer.

Anne-Cathrine Riebnitzsky har skrevet flere rigtigt fine bøger. Den nyeste er en fin roman, der er bygget op omkring smaragdsliberen Pierre. En stor del af hans liv er koncentreret om hans arbejde og passion at slibe ædelsten. Der er meget fine beskrivelser af kollegerne og arbejdspladsen.  Bogen har et mindre persongalleri end de tidligere, men personerne bliver fulgt tæt. Efter læsningen ved man desuden en hel del mere om ædelsten.

/ Karin


Oplyst af Tara Westover, 2019
Oplyst af Tara Westover, 2019

Erindringsroman. Tara vokser op i Buck's Peak, Idaho, med fanatisk religiøse forældre og en voldelig bror. Da hun som 17-årig starter på Brigham Young University, er det første gang hun befinder sig i et klasselokale 

Hvis det ikke var fordi at man er "advaret", så ville jeg have troet at dette var ren fiktion - men det er altså en selvbiografisk historie og puha, hvor kan man få ondt i maven mange gange. Sikke en opvækst. At de fleste af dem i det hele taget overlevede, er noget nær et mirakel.
Taras historie er meget spændende og inspirerende og kan på det varmeste anbefales til alle, der er fans af biografier og dannelsesromaner. Størstedelen af bogen handler om Taras opvækst og beskriver et noget nær selvforsynende lille mikrokosmos, hvor alle udefra betragtes med fjendtlighed og mistro. Det er en bog om familie og loyalitet og den smerte, det medfører at bryde rækkerne. Det er en bog der understreger, hvor vigtig uddannelse og viden er for det enkelte menneske.

/ Iben


Dødevaskeren af Sara Omar, 2017
Dødevaskeren af Sara Omar, 2017

Frmesk er barn i Kurdistan og voksen i Danmark, og bogen følger hende begge steder. Uanset geografisk placering er fællesnævneren dog, at hun lever et liv i undertrykkelse og vold - alene fordi hun er af hunkøn

Læs den. Så kort kan det siges. ”Dødevaskeren” har gjort et uudsletteligt indtryk på mig og er uden sammenligning den bedste bog, jeg nogensinde har læst. Selv lang tid efter den sidste side er slugt, husker jeg stadig den følelse, jeg sad med, da jeg læste bogen. På side to røg hånden helt automatisk op foran munden i bare chok og forfærdelse. Og af flere omgange fik jeg ondt i maven af medfølelse over de pinsler, Frmensk skal igennem, fordi hun bliver født i det muslimske Kurdistan, hvor døtre ikke er velsete. Historien er barsk og indeholder gruopvækkende begivenheder, men når først du er i gang, er det ikke nemt at slippe bogen igen. Bogen er bestemt ikke for sarte sjæle, men gør dig selv den tjeneste at læse den alligevel. Du får en læseoplevelse, du aldrig glemmer.

/ Mette N